Firan ontwikkelt warmtenetten met aardwarmte: voor huizen, kantoren en bedrijven

Firan realiseert en beheert leidingen en kabels zoals warmtenetten. Op andere locaties ook met andere duurzame warmte dan aardwarmte, zoals in Rijnland. De publieke warmtenetten van Firan zorgen voor een optimale inzet van duurzame warmte voor de laagste kosten en met transparante prijzen. De aanpak van Firan stimuleert de overstap van aardgas naar duurzame warmte, zoals aquathermie, restwarmte (van bijvoorbeeld datacenters) en aardwarmte. Firan heeft in 2023 al verschillende warmtenetten aangelegd en breidde andere warmtenetten uit 

Warmtenet Zaanstad

In Zaanstad beheert Warmtenetwerk Zaanstad een publiek warmtenet op basis van restwarmte voor bestaande bouw én nieuwbouw. Met deze warmte verwarmen bewoners van  diverse woningcorporaties, particulieren en VvE’s hun huizen.

Warmtenet Harderwijk

In Harderwijk, waar het warmtenet voor nieuwbouwwijk Waterfront in gebruik genomen is. De eerste 130 van 1.100 nieuwe woningen gebruiken inmiddels aquathermie en zijn afgelopen voorjaar aangesloten op het warmtenet. Dit najaar worden de leidingen gelegd om het warmtenet uit te breiden naar het stadhuis en andere wijken. 

Warmtenetwerk Apeldoorn

In Apeldoorn wordt een publiek warmtenetwerkbedrijf opgericht door de gemeente Apeldoorn en Firan samen: Warmtenetwerk Apeldoorn. In de wijk Kerschoten kunnen bewoners en bedrijven in de toekomst aquathermie gebruiken als duurzame warmtebron. 

Warmtenetwerk Didam

De gemeente Montferland en Firan hebben, samen met woningcorporatie Plavei, Warmtenetwerk Didam opgericht. Een modulair warmtesysteem met een luchtwarmtepomp levert nu al warmte aan de bewoners van Plavei. De volgende stap is het uitbreiden van het warmtenet tot een leidingnet in de gemeente Montferland.