Warmte uit de grond, het kan in de regio Rijnland

Even de verwarming aan op een koude avond, douchen, koken. We doen het allemaal. Meestal zonder na te denken waar de benodigde energie vandaan komt. Dat gaat niet veranderen, behalve dan de plek waar de energie vandaan komt. 

Besparen en overstappen op schone stroom 

De manier waarop we met onze energie omgaan is aan het veranderen. We gebruiken minder energie door zuinigere apparaten en goede isolatie van onze huizen. We schakelen over op groene stroom die door windmolens of zonnepanelen is geproduceerd. En sommige, vooral nieuwbouw huizen en bedrijfspanden met goede isolatie, kunnen ook met groene stroom en een warmtepomp verwarmen en warm water regelen. 

Een alternatief voor aardgas 

Voor bestaande huizen en bedrijven is dat lastig. Vooral als het gaat over verwarmen. Deze huizen hebben meestal een cv-ketel die draait op aardgas. We gaan in Nederland allemaal zoveel mogelijk over op duurzame energie. En stoppen of verminderen met het gebruik van aardgas voor de verwarming van onze huizen. Om de klimaatdoelen te halen. Zodat we geen aardgas uit Groningen hoeven te gebruiken. En zodat we niet afhankelijk zijn van aardgas uit het buitenland.     

Verwarmen met warmte uit de grond 

De cv-ketel op aardgas wordt daarom in veel huizen en bedrijven vervangen voor een nieuwe bron van warmte. Al jaren wordt er naar de mogelijkheden voor aardwarmte gekeken. Uit onderzoek blijkt: er zit warm water dat gebruikt kan worden om gebouwen te verwarmen! Noordwijk is geschikt voor het gebruik van aardwarmte als lokale en duurzame warmtebron. 

Iedereen draagt een steentje bij 

Op dit moment werkt Aardwarmte Rijnland samen met gemeenten in de regio hard om dit voor elkaar te krijgen. Zo is er al een aardwarmtelocatie en zijn er verschillende bedrijven en bewoners die willen aansluiten. Aardwarmte Rijnland kreeg in het voorjaar van 2023 ook al SDE++ subsidie toegekend. Hierdoor kunnen bedrijven en bewoners met aardwarmte zo voor een eerlijke prijs verwarmen.   

In 2026 is de eerste warmte beschikbaar 

Daarvoor zijn we nu al in voorbereiding. Voor de aardwarmtelocatie worden vergunningen aangevraagd en de gemeenten werken plannen uit voor het ontwerp van het warmtenet. Tussen nu en eerste aardwarmte levering in 2026 of 2027 hebben we alle tijd nodig voor de voorbereiding. 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Aardwarmte Rijnland? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via: https://aardwarmterijnland.nl/geinteresseerd/