Gemeenteraadsexcursie naar aardwarmtebron op 16 februari

Op vrijdag 16 februari organiseerde Aardwarmte Rijnland een excursie voor gemeenteraadsleden van Lisse en Teylingen. De bestemming: Ammerlaan The Green Innovator, een kwekerij in tuinplanten die haar kassen verwarmt met eigen aardwarmte.

Aardwarmte Rijnland presenteerde de kansen van aardwarmte voor de regio, de planning en het potentieel voor de Duin- & Bollenstreek. De bodem in Noordwijk is geschikt voor de productie van aardwarmte, wat kan worden geleverd aan huizen, gebouwen en bedrijven in de Duin- & Bollenstreek. Een kans om over te stappen op een duurzaam alternatief voor aardgas, onafhankelijk van een vol stroomnet. Zo maken we samen de regio klaar voor de toekomst.

De aardwarmtebron ligt ten oosten van Noordwijk, op de kruising van de N444 en N206. Vanaf de bron wordt de aardwarmte via een warmtenet getransporteerd naar bewoners en bedrijven, die hiermee worden zien van verwarming en en warm tapwater. Als alles volgens planning verloopt zal in 2026 de aanleg van de aardwarmtebron en het warmtenet plaatsvinden, gevolgd door de aansluiting op het warmtenet en de eerste levering van aardwarmte in 2027/2028.

Tijdens de excursie uitten de aanwezige raadsleden hun enthousiasme en stelden ze vragen over wat aardwarmte voor inwoners van de gemeente kan betekenen, hoe het warmtenet wordt aangelegd en over de technische werking van de aardwarmtebron. Veel van deze vragen zijn ook te vinden in de Q&A op https://aardwarmterijnland.nl/faq/.

De raadsleden hebben in een rondleiding van dhr Ammerlaan de aardwarmtebron in werking gezien en gesproken over de ontwikkeling die aardwarmte in Nederland heeft doorgemaakt; van pioniers tot professionele sector. En over de kansen voor Ammerlaan om na de hoge stijging van aardgasprijzen in 2007 weer grip op zijn energierekening te krijgen door aardwarmte.

Wil je op de hoogte gehouden worden over Aardwarmte Rijnland? Meld je dan aan als geïnteresseerde via www.aardwarmterijnland.nl/geinteresseerd/. Je ontvangt elk kwartaal de nieuwste informatie over Aardwarmte Rijnland.