7 februari – Aardwarmte Rijnland en de Bollenstreek gemeenten zetten de volgende stappen in de ontwikkeling van Aardwarmte Rijnland. Shell bouwt haar rol in aardwarmte in het komende jaar af.
Het consortium werkt hard verder aan de realisatie van de eerste aardwarmtebron die in 2028 gebouwd moet worden. In het aardwarmte vergunningsgebied “Rijnland” is voldoende aardwarmte om ruimschoots te kunnen voorzien in de warmtevraag van 52.000 huishoudens en bedrijven in de regio om overstappen op betaalbare en lokale aardwarmte. De ondergrond in de regio biedt ruimte voor in totaal 12 aardwarmtebronnen. Per aardwarmtebron kunnen ongeveer 10.000 huishouders van duurzame warmte worden voorzien.
Ondanks de grote potentie van aardwarmte voor de Nederlandse energietransitie heeft Shell besloten om haar rol in de aardwarmtesector af te bouwen.
Aardwarmte Rijnland verwacht in de loop van 2025 een nieuwe partner met gelijke ervaring en expertise in de Nederlandse ondergrond en aardwarmtesector bij het consortium te betrekken. Dit voorjaar worden hiervoor verkennende gesprekken met diverse aardwarmte-exploitanten opgestart. In de overgangsperiode blijft Shell Aardwarmte Rijnland ondersteunen met haar kennis van de ondergrond.
Het haalbaarheidsonderzoek dat de Bollenstreek gemeenten met Aardwarmte Rijnland en de woningcorporaties Stek en Sint Antonius van Padua uitvoeren, als onderdeel van de “Intentieovereenkomst Warmtenet Bollenstreek”, wordt volgens planning verder uitgevoerd. Inmiddels ontstaat een goed beeld van de woonwijken die kunnen aansluiten op betaalbare en lokale aardwarmte en van de oprichting van een publiek warmtebedrijf. Het onderzoek zal naar verwachting in het voorjaar van 2025 worden afgerond. Als hieruit blijkt dat het warmtenet in de Bollenstreek daadwerkelijk haalbaar is, dan is het voornemen om hierover vervolgafspraken te maken en deze vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst.
Tot slot, samenwerking is essentieel om de kans te benutten die aardwarmte biedt als lokaal, duurzaam en betaalbaar alternatief voor aardgas en om de grip op het stroomnet terug te krijgen door verdere netcongestie te verzachten. Aardwarmte Rijnland ervaart de samenwerkingen in de regio als zeer prettig en constructief. We zetten ons dus ook in de volgende fase met dezelfde energie, ambitie en plezier in voor de ontwikkeling van duurzame energie van eigen bodem!