In deze editie nemen we je mee in de laatste ontwikkelingen rondom aardwarmte in de Duin- en Bollenstreek. Zo vertelt het artikel van Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie over de kansen van geothermie in onze regio, deelt de Regionale Energiestrategie (RES) haar advies voor de energietransitie in Holland Rijnland én kijken we over de grens naar een succesvol voorbeeld in München. Ook lees je hoe het Warmtebod van de Warmtealliantie een belangrijke stap is richting versnelling van warmtenetten in Nederland — met steun van Aardwarmte Rijnland.

Interview NPLW met de Bollenstreek gemeenten over de kansen van aardwarmte in de regio

Wim Crama, projectleider gemeente Noordwijk: “Ik hoop dat we geothermie over 10 jaar toepassen in een warmtenet voor het merendeel van de woningen en de bedrijven in dit gebied. Zo organiseren we niet alleen onze warmte zonder inzet van fossiele brandstoffen, maar voorkomen we ook de plaatsing van extra windmolens of zonnevelden.”

RES: aardwarmte als warmtestrategie voor de Duin- en Bollenstreek

De Regionale Energiestrategie (RES) Holland Rijnland gaf begin dit jaar een update aan de gemeente Hillegom over de energiestrategie van de regio. De RES denkt strategisch na over de energietransitie in de regio. Zij geven aan dat aardwarmte heel belangrijk is om deze transitie te halen én economisch gezond te blijven. Want de stroom die al regionaal wordt opgewekt, is niet voldoende om alle woningen in de regio te verwarmen. Daarnaast heeft het stroomnet te weinig ruimte voor andere ontwikkelingen, zoals het elektrisch laden van busjes en plannen voor woningbouw. Aardwarmte kan helpen met duurzame en betrouwbare warmte en om de grip op het volle elektriciteitsnet in de regio terug te krijgen.

Warmtealliantie stelt Warmtebod voor om stagnatie in warmtenetontwikkeling te doorbreken

De Warmtealliantie, bestaande uit meer dan honderd gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen, heeft op 14 januari 2025 het Warmtebod aan minister Hermans overhandigd. Dit bod is bedoeld om de stagnatie in de ontwikkeling van warmtenetten in Nederland te doorbreken. Ook Aardwarmte Rijnland heeft het Warmtebod ondertekend.

Wist je dat..?

..het toekomstige warmtenet in de Duin- en Bollenstreek jaarlijks 78 miljoen kg CO2 kan besparen? In de Duin- & Bollenstreek hebben we met aardwarmte uit eigen bodem een duurzaam alternatief voor aardgas uit het buitenland. In de regio kunnen ruim 50.000 woningen worden aangesloten op duurzame aardwarmte. De komst van het warmtenet bespaart ten opzichte van individuele CV-ketels wel 78 miljoen kg CO2 per jaar! Dat is meer dan wat een bos ter grootte van de Hoge Veluwe per jaar aan CO2 kan opnemen.

..Liander zonder warmtenet opnieuw een ‘vol’ elektriciteitsnet ziet in de Duin- en Bollenstreek in 2035 en 2050? Netbeheerder Liander heeft recentelijk een scenario-analyse uitgevoerd naar de toekomst van de warmtevoorziening in de Duin- en Bollenstreek. Hierin vergeleek Liander twee scenario’s: volledig elektrische warmtevoorziening door individuele warmtepompen, of het verwarmen van ruim 54.000 woningen en bedrijven met aardwarmte. Inzetten op het warmtenet van Aardwarmte Rijnland kan de toekomstige netcongestie voorkomen. Dit biedt ruimte op het stroomnet voor andere ontwikkelingen in de regio zoals economische groei, verduurzaming en woningbouwplannen.

Wil je meer weten over Aardwarmte Rijnland? Bekijk de website voor meer informatie, volg ons op LinkedIn of neem direct contact op!