Over aardwarmte Rijnland

Een kans voor

Lokale warmte uit eigen regio

Duurzaam en klaar voor de toekomst

Voor een eerlijke en stabiele prijs

Onafhankelijk van aardgas

Makkelijk en comfortabel

Over Aardwarmte Rijnland

Aardwarmte Rijnland maakt samen met de gemeenten, bedrijven, woonstichtingen, bewoners en andere organisaties aardwarmte beschikbaar voor de regio. Hiermee is de Duin- en Bollenstreek klaar voor de toekomst.

De eerste stappen voor aardwarmte in Rijnland zijn al gezet. De gemeente onderzoekt in welke wijken aardwarmte als eerste beschikbaar komt. In deze wijken komt een warmtenet, zodat je kunt overstappen op aardwarmte. Bedrijfsgebouwen, nieuwbouw- en bestaande woningen, kassen, (sport)verenigingen, scholen, hotels en restaurants in de regio kunnen aansluiten.

De aardwarmtebron

De aardwarmtebron komt op de kruising van de N444 en N206 bij Noordwijk. Met aardwarmte van een locatie zo klein als één voetbalveld kan de hele regio overstappen op duurzame warmte en van het gas af. Het warmtenet wordt aangelegd vanaf de aardwarmtebron naar bedrijven en wijken die door de gemeenten zijn aangewezen. Als in deze wijken voldoende geïnteresseerden zijn voor aardwarmte, zal het warmtenet worden aangelegd. Bekijk de kaart hiernaast voor de huidige stand van zaken per gemeente.

De tijdlijn

2021

Opsporingsvergunning is verleend

2022

Aardwarmtepotentie is in kaart gebracht

2023

SDE++ subsidie verleend

2023-2024

Vergunning procedures

2024

Besluit van gemeenten in welke wijken aardwarmte beschikbaar komt

2025

Bewoners en bedrijven krijgen een aanbieding om over te stappen op aardwarmte

2025-2026

Aanleg van de aardwarmtebron en het warmtenet

2027-2028

Aansluiting op het warmtenet en eerste levering van aardwarmte

Rol van de gemeente

De gemeente beslist uiteindelijk in welke wijken een warmtenet wordt aangelegd en onder welke voorwaarden. Daarnaast geeft de gemeente samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de omgevingsvergunning af voor de aardwarmtebron. Het verschilt dus per gemeente wanneer jij je kunt aansluiten op het warmtenet.

Als alles volgens planning gaat, verwarmen we vanaf de winter van 2027-2028 de eerste gebouwen met aardwarmte uit Noordwijk.

Het stappenplan in detail

Voordat aardwarmte beschikbaar komt doorlopen we veel stappen. De eerste stappen zijn inmiddels gezet! Wij zijn en gaan in komende stappen in gesprek met omwonenden, gemeenten, geïnteresseerde afnemers en andere organisaties. Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Zo ben jij als eerste op de hoogte van de alle ontwikkelingen.

Veelgestelde vragen

Wie kan aansluiten op aardwarmte?

Bedrijfsgebouwen, nieuwbouw- en bestaande woningen, kassen, (sport)verenigingen, scholen, hotels en restaurants in de regio kunnen aansluiten. De gemeente onderzoekt in welke wijken aardwarmte als eerste beschikbaar komt. In deze wijken komt een warmtenet, zodat je kunt overstappen op aardwarmte.

Waar komt het warmtenet?

Het warmtenet wordt aangelegd vanaf de aardwarmtebron naar bedrijven en wijken die door de gemeenten zijn aangewezen. Bijvoorbeeld in de woonkernen van Noordwijk, Katwijk, Voorhout en Oegstgeest. Als in deze wijk voldoende geïnteresseerden zijn voor aardwarmte, zal het warmtenet worden aangelegd. Wij hopen voor de winter van 2027-2028 de eerste aardwarmte te kunnen leveren.

Hoe krijg je aardwarmte thuis?

Bewoners, bedrijven en andere organisaties die overstappen op aardwarmte krijgen een aansluiting op het warmtenet. Het warmtenet bestaat uit ondergrondse leidingen waardoor warm water stroomt dat vanaf de aardwarmtebron wordt rondgepompt. Je krijgt dus aardwarmte via het warmtenet.