De gemeenten bekijken momenteel in welke wijken we huizen kunnen verwarmen met aardwarmte. Bewoners, bedrijven en andere organisaties krijgen daarna de kans om zich aan te sluiten op aardwarmte. Als particulier/kleinverbruiker hoef je nu dus nog geen stappen te ondernemen.
Voor vragen mag je altijd contact opnemen via contact@aardwarmterijnland.nl. In de tussentijd houden we je wel graag op de hoogte van de ontwikkelingen en het laatste nieuws via onze nieuwsbrief.
Om aardwarmte van de aardwarmtebron bij jouw huis of bedrijf te krijgen, leggen we een warmtenet aan. Het warmtenet bestaat uit ondergrondse leidingen die het warme water vanaf de aardwarmtebron rondpompen. Een afleverset in je meterkast regelt het warme water uit de kraan en zorgt ervoor dat je huis of bedrijf comfortabel wordt verwarmd. Je krijgt kant-en-klare warmte, zonder omkijken naar een cv-ketel en zonder ingewikkelde verbouwing.
Wanneer er in een wijk voldoende geïnteresseerden zijn voor aardwarmte, zal het warmtenet worden aangelegd. De gemeente besluit uiteindelijk waar en onder welke voorwaarden een warmtenet wordt aangelegd. Wanneer je precies kunt aansluiten, kan dus verschillen. Wij hopen voor de winter van 2027-2028 de eerste aardwarmte te leveren.
Het warmtenet wordt aangelegd vanaf de aardwarmtebron naar bedrijven en wijken die door de gemeenten zijn aangewezen. Bijvoorbeeld in de woonkernen van Noordwijk, Katwijk, Voorhout en Oegstgeest. Als in deze wijk voldoende geïnteresseerden zijn voor aardwarmte, zal het warmtenet worden aangelegd. Wij hopen voor de winter van 2027-2028 de eerste aardwarmte te kunnen leveren.
Afhankelijk van het type warmtenet (hoge of lage temperatuur) vervoert een buis water van maximaal 120 graden Celsius onder druk van maximaal 25 bar naar de wijk. Dit warme water komt via een afleverset binnen. Daar wordt het verspreid door het hele pand, net zoals dat bij een centrale verwarmingsketel gebeurt. Het afgekoelde water van ca. 55 graden gaat via de afleverset weer terug het leidingennet in. De afnemers merken geen verschil, behalve dat er geen cv-ketel hangt, maar een afleverset. In de meeste gevallen is de omvang van een afleverset ongeveer de helft kleiner dan een cv-ketel.
Ja. De warmteleverancier is verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van warmte. Mocht één van de bronnen op het warmtenet niet functioneren, dan zorgen warmtebuffers voor het blijvend leveren van warmte.