Aardwarmte Rijnland ontwikkelt een warmtenet in de Duin- en Bollenstreek gevoed door lokale warmte uit eigen bodem. Hiermee kunnen we ruim 50.000 woningen en bedrijven verwarmen. Dit is nodig want Nederland gaat van het gas af. In de Duin- en Bollenstreek hebben we een uniek alternatief: aardwarmte!
Een warmtenet is niet alleen een alternatief voor aardgas. Warmtenetten zijn ook een alternatief voor all-electric oplossingen zoals warmtepompen. Door te verwarmen op aardwarmte hoeven huishoudens en bedrijven geen warmtepomp aan te schaffen. Dat vermindert de belasting van het stroomnet, wat extra verzwaring voorkomt. Dit bespaart kosten voor netverzwaring en biedt ruimte op het elektriciteitsnet voor andere ontwikkelingen zoals verduurzaming, economische groei en woningbouw. Zodat bedrijven hun busjes elektrisch kunnen laten rijden, er ruimte op het elektriciteitsnet is voor de komst van nieuwe scholen en woningen, en ondernemers hun bedrijf kunnen uitbreiden. Het warmtenet in de Duin- en Bollenstreek geeft ons weer grip op het stroomnet en kan een tweede én derde netcongestiegolf in 2035 en 2050 voorkomen.
Aardwarmte Rijnland is een duurzaam alternatief voor aardgas uit het buitenland. Als het warmtenet er nú was, zou het jaarlijks 40 miljoen m3 aardgas besparen. Dit resulteert in een CO2-reductie van 78 miljoen kg CO2 per jaar. Dit is meer dan de hoeveelheid CO2 die een bos ter grootte van de Hoge Veluwe jaarlijks kan opnemen. Aardwarmte is dus een kans voor de regio om zich klaar te maken voor de toekomst. En zorgt ervoor dat we huizen en bedrijven duurzaam verwarmen.
Een aardwarmtenet gebruikt lokale warmte uit de bodem. Met warmte van hier ben je onafhankelijk van geïmporteerd aardgas. Met lagere maatschappelijke kosten ten opzichte van alternatieven zoals all-electric warmtepompen. Lokale energiezekerheid voor de Duin- en Bollenstreek, voor een stabiele en eerlijke prijs.