Elk kwartaal versturen we een nieuwsbrief waarin we terugblikken op de de afgelopen periode en toelichten waar we nu staan met Aardwarmte Rijnland. In deze 4e editie lees je onder andere meer over de getekende intentieovereenkomst, de project tijdlijn en de warmtebijeenkomst die we eerder dit jaar organiseerden.
Maandag 1 juli 2024 – De gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen, de woningcorporaties Stek en Padua, en Aardwarmte Rijnland onderzoeken of het mogelijk is om een warmtenet aan te leggen in de Bollenstreek. Het warmtenet wordt gevoed door aardwarmte. De wethouders en directeur-bestuurders tekenden maandag 1 juli in Noordwijk een intentieovereenkomst om samen de mogelijkheden te verkennen. Het is het eerste grootschalige aardwarmtenet in Nederland waarbij meerdere gemeenten samenwerken.
Op dit moment onderzoeken we welke gebieden kunnen aansluiten op het warmtenet. Ook bedrijven kunnen aansluiten op aardwarmte. Wanneer er in een gebied voldoende geïnteresseerden zijn voor aardwarmte, zal het warmtenet worden aangelegd. De gemeente besluit uiteindelijk waar en onder welke voorwaarden een warmtenet wordt aangelegd. Wanneer je precies kunt aansluiten, kan dus verschillen. Wij hopen voor de winter van 2027-2028 de eerste aardwarmte te leveren.
We inventariseren graag alvast of aardwarmte voor jouw bedrijf interessant kan zijn om aan te sluiten. Voor een eerste inventarisatie of een aansluiting op aardwarmte haalbaar is voor jouw bedrijf hebben we meer informatie nodig over je warmtevraag en je locatie. Hiervoor kan je het contactformulier invullen op de website van Aardwarmte Rijnland, te vinden via onderstaande button.
Aardwarmte is een kans voor de hele regio. Samen met gemeenten, woningcorporaties en bedrijven in de regio hebben we onze gezamenlijke ambitie uitgesproken om de Duin- en Bollenstreek te verwarmen met lokale, duurzame warmte. Aardwarmte is beschikbaar voor zowel bedrijven als particulieren, waardoor woningen en bedrijven kunnen verduurzamen en de druk op het elektriciteitsnet wordt verlaagd.
..verschillende gemeenten in de regio Rijnland zijn betrokken bij Aardwarmte Rijnland? Gemeenten spelen een centrale rol in de warmtetransitie. De gemeenten bepalen welke wijken aangewezen worden als warmtewijken. En dus een warmtenet krijgen dat gekoppeld is aan de aardwarmtebron. We verwachten begin 2025 dat de gemeenten de eerste contouren daarvoor vaststellen. In nauwe afstemming met de woningcorporaties.
..aardwarmte uit het binnenste van de aarde komt? Diep onder het aardoppervlak bevindt zich een hete en vloeibare massa, de aardkern genoemd. Door de warmte in deze kern stijgt er constant warmte op naar de bovenste lagen van de aarde. Deze warmte kan worden opgevangen en gebruikt als geothermische energie. Het is een continue bron van warmte die beschikbaar is zolang de aarde bestaat.
Wil je meer weten over Aardwarmte Rijnland? Bekijk de website voor meer informatie, volg ons op LinkedIn of neem direct contact op!