12 november 2024
Ontwikkeling van aardwarmtebronnen
Aardwarmte Rijnland voerde in het afgelopen half jaar verdiepend onderzoek uit naar de ondergrond in het aardwarmte vergunningsgebied “Rijnland”. Hieruit blijkt dat er voldoende aardwarmte is om ruimschoots te kunnen voorzien in de volledige warmtevraag van 52.000 huishoudens en bedrijven in de regio die mogelijk worden aangesloten op een warmtenet. Hiermee wordt invulling gegeven aan het Grand Design, dat begin dit jaar werd opgesteld samen met de gemeenten en woningcorporaties uit de regio, Provincie Zuid-Holland en RES Holland Rijnland. In de ondergrond van het aardwarmte vergunningsgebied is ruimte voor tot 12 aardwarmtebronnen van elk 15 tot 20 MW. Per aardwarmtebron kunnen ongeveer 10.000 huishoudens van duurzame warmte worden voorzien.
Uit het verdiepende onderzoek blijkt verder dat we de locatie van het startproject in Noordwijk een stuk naar het noordoosten moeten verplaatsen in de gemeente Noordwijk. Vanaf deze nieuwe aardwarmtelocatie kunnen we via een korter en eenvoudiger boortraject de aardwarmtelaag bereiken. Zo verlagen we de risico’s op kostenoverschrijdingen voor de aardwarmtebron. En blijft aardwarmte betaalbaar, voor huishoudens én ondernemers.
In 2027 willen we beginnen met de bouw van het startproject. De realisatie van dit startproject is de eerste prioriteit voor Aardwarmte Rijnland. De overstap van aardgas naar aardwarmte voor de eerste huishoudens en ondernemers in de regio vertraagt met ongeveer één jaar naar eind 2028.
De huidige Noordwijk-2 locatie willen we gebruiken om de leveringszekerheid en betrouwbaarheid van het warmtenet te borgen. We onderzoeken hiervoor de bouw van een Hulpwarmtecentrale op de locatie met een piek- en back-up installatie en opslag van warmte.
Vervolgstappen en regionale ontwikkeling
Aardwarmte Rijnland is in gesprek met de gemeente Noordwijk, RVO en het Ministerie van Klimaat en Groene Groei over de nieuwe aardwarmtelocaties en de verdere vervolgstappen, zoals het aanpassen van de reeds toegekende SDE++ subsidie en de omgevingsvergunningen.
Uit het verdiepend onderzoek blijkt ook dat er een goede kans is voor een tweede aardwarmtelocatie in het zuiden van de gemeente Noordwijk. Daarvoor starten we een verkenning met de gemeente Noordwijk. Ook gaan we in gesprek met de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen over eigen lokale aardwarmtelocaties. Zodat ook daadwerkelijk de hele regio kan overstappen op betaalbare en lokale aardwarmte.
Naast de ontwikkelingen voor de nieuwe startlocatie werkt Aardwarmte Rijnland ook samen met gemeenten, RES Holland-Rijnland en Provincie Zuid-Holland in het warmtecluster Holland-Rijnland. In dit verband hopen we een clusterdeal te sluiten met het Ministerie van KGG om het warmtenet voor de hele regio kostendekkend te maken.