Header nieuwsbrief ARL februari 2024_1200x600

Terugblik

In de afgelopen maanden organiseerde Aardwarmte Rijnland een aantal mooie bijeenkomsten en excursies voor toekomstige afnemers van aardwarmte en voor raadsleden uit de Duin- en Bollenstreek. Daarnaast spraken we op het Symposium Oneindige Energie en hebben we de geothermie locatie in Delft bezocht. Bekijk een aantal van de highlights hieronder.

Excursie gemeenteraad Noordwijk nieuwsbrief februari

2 oktober 2023 – Bezoek boorlocatie Geothermie Delft samen met een groep potentiële klanten.

27 oktober 2023 – Aardwarmte Rijnland ging samen met de gemeenteraad van Noordwijk op excursie naar Duijvestijn Tomaten.

21 november 2023 – Informatiebijeenkomst voor raadsleden van Hillegom, Lisse en Teylingen over aardwarmte en de mogelijkheden van aardwarmte in de Duin- en Bollenstreek. Lees meer over de informatiebijeenkomst.

7 december 2023 – Het Symposium Oneindige Energie stond in het teken van het inspireren en informeren van ondernemers over de mogelijkheden en uitdagingen binnen de energietransitie.

25 januari 2024 – Aardwarmte Rijnland sprak over de kansen van aardwarmte voor de bloembollensector op een thema-avond georganiseerd door de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Grip op je energierekening dankzij aardwarmte

In het NOS Journaal van 14 november 2023 werd uitgebreid gesproken over de kansen van aardwarmte in Nederland. Het artikel en de uitzending benadrukken dat aardwarmte helpt grip te krijgen op de gasrekening van huizen en gebouwen.

Wist je dat..?

..er al veel ervaring is met aardwarmte? Afgelopen jaren is er veel kennis en ervaring opgedaan in de geothermie (aardwarmte) sector in Nederland. Inmiddels zijn er meer dan twintig plaatsen in Nederland waar aardwarmte wordt gebruikt. Ook in het buitenland zijn vele goede ervaringen.

..de levering van aardwarmte stabiel is? Een aardwarmtebron heeft als voordeel dat het energieaanbod onafhankelijk is van externe factoren zoals weersomstandigheden (wind, zon, etc.). Daardoor is de betrouwbaarheid en stabiliteit van een aardwarmtebron hoog. Er kunnen momenten zijn dat er onderhoud wordt gepleegd aan het aardwarmteproject waardoor er geen warmte kan worden geleverd vanuit de aardwarmtebron. Dan zorgen warmtebuffers of back-up centrales voor het blijvend leveren van warmte.

..warmte via een warmtenet aan een woning of bedrijfspand wordt geleverd? Afhankelijk van het type warmtenet (hoge of lage temperatuur) vervoert een buis water van maximaal 85 graden Celsius naar de wijk. Dit warme water komt via een afleverset binnen. Daar wordt het verspreid door het hele pand, net zoals dat bij een centrale verwarmingsketel gebeurt. Het afgekoelde water gaat via de afleverset weer terug het leidingennet in. De afnemers merken geen verschil, behalve dat er geen cv-ketel hangt, maar een afleverset. Er zijn verder dus geen aanpassingen nodig. In de meeste gevallen is de omvang van een afleverset ongeveer de helft kleiner dan een cv-ketel.

Wil je meer weten over Aardwarmte Rijnland? Bekijk de website voor meer informatie, volg ons op LinkedIn of neem direct contact op!